Zelf tuinen ontwerpen

Tijdens de LOI-cursus Tuinontwerpen (deeltijd )leer je hoe je een tuin in perspectief tekent, welke begroeiing bij een tuin past en wat er bij onderhoud komt kijken. Ook het creëren van sfeer komt aan bod.

✓ 2 weken proberen ✓ Niet leuk = geld terug
750+ inschrijvingen per jaar
Vandaag (2 december 2022) inschrijven, starten met uitproberen wanneer jij wilt
Periode

8 maanden

Tijd

8 uur per week (flexibel)

Taal

Nederlands

Soort

Online cursus

Aanbieder

LOI

Leergeld:

284,00

✓ 2 weken proberen ✓ Niet leuk = geld terug
750+ inschrijvingen per jaar

Cursus Tuinontwerpen - bezig in de tuin

Cursus Tuinontwerpen voor als je tuinen wilt ontwerpen, aanleggen en onderhouden

Met deze cursus Tuinontwerpen leer je alles over het tekenen van tuinen, het aanleggen van tuinen en het onderhouden van tuinen. Je gaat niet alleen praktisch aan de slag met het in perspectief tekenen van tuinen, maar weet ook precies welke begroeiing waar past, je weet sfeer te creëren en je weet wat je moet doen om de tuin in perfecte staat te houden. Ideaal voor iedereen die graag tuiniert of wil gaan tuinieren; je komt alles te weten over planten en bemesting. Je hebt zelf de keuze om de cursus met 3 maanden te verlengen om ook digitaal tuinen te leren tekenen (met het programma VectorWorks©).

Waar voor je geld: zo ziet de tuinontwerp cursus eruit

Start je met de cursus Tuinontwerpen, dan ontvang je een compleet pakket om tuinen te leren tekenen, aanleggen en onderhouden.

 • Professionele begeleiding van een persoonlijke topdocent
 • Online leeromgeving met een duidelijk overzicht van de cursus, je resultaten en extra’s zoals instructievideo’s met snoeitips, maar ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan je docent of ervaringen uit te wisselen met medecursisten
 • De boeken ‘Beplantingsleer’ (met kenmerken en eigenschappen van meer dan 800 planten), ’Naamlijst houtige gewassen’ en ‘Naamlijst vaste planten’; supernuttig naslagwerk voor als je serieus met je tuin aan de slag gaat
 • Een praktijkdag, waarin je diverse tuinen bezoekt en inspiratie opdoet
 • Tekenset (met o.a. vulpotloden, kleurpotloden, passer, geodriehoek, en meer) om tuinen in perspectief te tekenen
 • Optioneel: digitale ontwerpsoftware VectorWorks© (cursus wordt met 3 maanden verlengd)

Uitgebreide inhoud

Alle belangrijke thema’s voor het succesvol aanleggen en onderhouden van een tuin komen aan bod. Zo maak je kennis met verschillende tuinstijlen en wordt er uitgebreid ingegaan op diverse planten en hun eigenschappen. Vervolgens leer je hoe je een tuinontwerp maakt voor verschillende tuinen. Van achtertuinen en voortuinen tot daktuinen en binnentuinen; je leert hoe je de beste sfeer creëert. Naast de beplanting leer je ook alles over gereedschappen en materialen, zoals voor de bestrating en de afrastering; waar moet je op letten en hoe bereken je wat je nodig hebt? In het laatste deel leer je een tuin in perspectief tekenen; je weet hoe je een tuin opmeet en een tekening op schaal maakt.

Flexibele methode

Waar, wanneer en hoe lang je de cursus Tuinontwerpen volgt, bepaal je helemaal zelf. De tuinontwerp cursus past zich aan op jouw tijdsbesteding. Zo kun je er 2 keer sneller mee klaar zijn dan gemiddeld, maar mag je er ook langer over doen, zonder dat je hoeft bij te betalen. De persoonlijke begeleiding en flexibele tijdsbesteding, maken dat deze cursus uitstekend te volgen is naast een fulltime baan of allerlei andere dagelijkse bezigheden.

Wat je kan na het volgen van deze cursus Tuinontwerpen

 • Je eigen tuin (of die van bekenden) ontwerpen, aanleggen en onderhouden
 • Beplanting, bemesting en verzorging; je hebt alle kennis in huis
 • Een bepaalde sfeer creëren in de tuin; jij weet als geen ander hoe
 • Je weet je ideeën overtuigend over te brengen aan de hand van schetsen en tekeningen vanuit de juiste invalshoek
 • Nadat je enkele tuinen hebt aangelegd en onderhouden voor mensen uit je kennissenkring, kun je overwegen er je beroep van te maken

Studieverklaring

Na het afronden van de online cursus Tuinontwerpen kun je een studieverklaring opvragen bij de LOI (25,-). Hierin staan de beoordelingen van je opdrachten. Het overzicht geldt als een mooi bewijs van je behaalde resultaten.

Schrijf je gerust in

Deze cursus Tuinontwerpen biedt je alle handvaten om de meest sfeervolle tuinen aan te leggen en te onderhouden. De cursus is praktisch en inspireert enorm (met name de praktijkdag). Je wordt voorzien van alle kennis die je nodig hebt. De meegeleverde boeken zijn erg handig en ook de instructievideo’s met snoeitips zijn supernuttig. Na de cursus wek je een vertrouwde indruk, leg je vol enthousiasme de gewenste tuin aan en onderhoud je deze vakkundig.

Mail me de studiegids