Home Tips & advies voor persoonlijke ontwikkeling Gezonder leven Gezond leven? 10 tips voor een betere leefstijl

Gezond leven? 10 tips voor een betere leefstijl

Met deze 10 tips om gezond te leven, pas je direct een betere leefstijl toe. Allereerst is het goed om te benoemen wat gezond leven nu eigenlijk inhoudt en waarom gezond eten en bewegen belangrijk zijn.

Wat is gezond leven?

Een gezonde levensstijl omvat een evenwichtige voeding (gezond eten), regelmatige beweging, voldoende slaap, effectieve stressbeheersing, positieve en steunende relaties, nederigheid (niet te hard werken) en het vermijden van schadelijke gewoonten. Het is belangrijk om een balans te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften en uitdagingen past.

Waarom gezond eten?

Je bent wat je eet. Gezond eten zorgt ervoor dat je er beter uitziet, meer zelfvertrouwen ervaart en vaker in een goede stemming verkeert. Gezond eten doe je met evenwichtige voeding, rijk aan groenten, fruit, volkoren producten, magere proteïnen en gezonde vetten.

Waarom is bewegen gezond?

Regelmatige lichaamsbeweging is gezond omdat het vele fysieke en mentale voordelen biedt, zoals verbetering van de fysieke conditie, gewichtsbeheersing, verbetering van hart- en longfunctie, vermindering van het risico op chronische aandoeningen, verbetering van stemming en mentale gezondheid, verbetering van de slaapkwaliteit en verbetering van de botdichtheid. Beweging is dus essentieel voor een gezonde levensstijl. Of dit nu wandelen, fietsen, zwemmen of intensief sporten is.

Hoe je gezond kunt leven met een betere leefstijl

Tip 1: Eet gevarieerd

Zorg voor een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding met voldoende groenten, fruit, volle granen (volkoren), eiwitten en gezonde vetten (onverzadigd).

Tip 2: Houd de voedingswaarde bij van wat je binnenkrijgt

Ga je boodschappen doen? Vergelijk dan de voedingswaarde van producten door op de verpakking te kijken. Houd een tijdje bij wat je precies binnenkrijgt aan calorieën, vetten, koolhydraten, vezels en eiwitten, en stuur op een goede balans.

Het is sterk afhankelijk van de rest van je levensstijl hoeveel voedingswaarde je binnen moet krijgen.
Ik wil een leidraad

Tip 3: Blijf actief

Probeer elke dag 30 minuten of meer aan lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, hardlopen, fietsen of sporten.

Tip 4: Maak van voldoende slaap een prioriteit

Zorg voor ongeveer 7-9 uur slaap per nacht om je energie en mentale en fysieke vermogens op peil te houden. Houd daarbij regelmaat aan door iedere dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan.

Tip 5: Beheers stress

Oefen stressbeheersingstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga, om stress te verminderen en je mentale en emotionele gezondheid te verbeteren. Oefen mindfulness en bewustzijn door de aandacht te richten op het heden en de ervaringen en gedachten van het moment.

Tip 6: Bouw positieve relaties op

Houd contact met vrienden en familie en creëer nieuwe banden met mensen die je steunen en waarderen.

Tip 7: Vermijd schadelijke gewoonten

Vermijd alcohol, roken en het gebruik van drugs, omdat deze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Tip 8: Hydrateer je lichaam

Zorg voor voldoende waterinname om je lichaam gehydrateerd te houden en de gezondheid van organen te ondersteunen. Houd per 10 kg lichaamsgewicht minimaal 1 glas (+/- 35cl) water per dag aan. Let op! Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water verwerken per uur, dus verspreid je waterinname over de dag.

Tip 9: Vermijd overtollige zon

Pak gerust dagelijks wat zonneschijn wanneer mogelijk – het is goed voor je – maar overdrijf niet en bescherm je huid tegen schade door zonnebrandcrème te gebruiken. Tijdens de heetste uren van de dag doe je er goed aan om je tijd buiten in de zon beperkt te houden.

Tip 10: Vind balans

Probeer een evenwicht te vinden tussen werk en privé, rust en activiteit, en vermijd het overdrijven van één kant van het spectrum. Houd in gedachten wat goed voor je is en pas je levensstijl aan om gezonde en gelukkige keuzes te maken.

Gezond leven aan de hand van een cursus

Het toepassen van een betere leefstijl is een uitdaging. Veel mensen houden het niet vol, omdat ze een leidraad missen. Laat jou dit niet overkomen! Je kunt jezelf onderscheiden en (wel) je doelen bereiken aan de hand van een goede en leuke cursus. Met een effectief programma (inclusief persoonlijke begeleiding) wordt gezond leven leuk en blijf je gemotiveerd.

Erkende aanbieders